-=-=-=-=-
< De Noordlijst:
Sergeant Petter - It's a Record
Kaizers Orchestra-Evig Pint
Erlend Oye-Unrest
The White Birch - The Star is just a sun
Ephemera - Air
Ralph Myerz and the Jack Herren Band-A Special Album
A-Ha - Live at Vallhall (DVD)
Turbonegro-Scandinavian Leather
The Cato Salsa Experience-The fruit is still fresh
Nils Petter Molvaer-NP3
Sondre Lerche-Faces Down

Heb jij een suggestie voor de Noordlijst? Stuur mij dan een e-mail
Noren horen Links:
Mused Panorama Groove Noorse Bandindex Spot Norwaypost Bergenpuls rockeweb


wnoren horenwArchief:


-- HOME --This page is powered by Blogger. Why isn't yours?
wvrijdag, oktober 17, 2003


Black Metal in Noorwegen een korte schets door :Ronald Eikelenboom

Samen met Polen is Noorwegen één van de grote landen binnen de black-metal scène. Paganisme, en daar vaak uit vloeiend satanisme, viert er hoogtij. In de jaren negentig werd er nog wel eens een kerk in brand gestoken, en ook buitenlanders zijn niet altijd even welkom en worden nog wel eens buitensporig hard aan gepakt. En in juni dit jaar was de Noorse band Svartahrid nog in het nieuws toen de bassist van die band met een verse mensenschedel in zijn handen een feest binnen kwam lopen. Gelukkig wordt er ook nog muziek gemaakt. En laat die maar voor zichzelf spreken.

1349 debuteerde dit jaar met de cd Liberation. Nu geloof ik best dat het voor de band een bevrijding was om na zes jaar zwoegen een full lenght cd op te nemen, maar als luisteraar wordt je er absoluut niet blij van. Alsof er hamster door een gehaktmolen wordt gedraaid, inclusief alle bijgeluiden van die gehaktmolen. Als er in de bio dan ook nog eens juichend wordt gesproken over het feit dat de band al enkele optredens heeft gegeven ben ik helemaal klaar mee. Deze clowns, gekleed in opzichtige leren pakjes met zeer veel ijzeren pinnen daaraan mogen branden in de hel. Getuige hun teksten beleven ze daar nog plezier aan ook.

Nee, dan Dimmu Borgir. Hun doorbraakplaat, Spiritual Black Dimensions, stamt uit 1999, en met elke plaat die de band daarna uitbracht wisten ze de lat weer hoger te leggen. Met hun nieuwste cd, Death Cult Armageddon, is dat ook weer gelukt. Groots, meeslepend en dramatisch. “Allehelgens Død Helveds Rike” is een mooi voorbeeld. Naast de gebruikelijke grunt bevat dit nummer ook verrassend heldere zang. Overigens is dit nummer, samen met “Vredesbyrd”, een van de twee nieuwe nummers in het Noors sinds de band in 1996 besloot om voortaan in het Engels te zingen en zo een groter publiek te bereiken.
Een deel van de cd werd opgenomen samen het Praags filharmonisch orkest. Neem daarbij de heldere productie en de ruime afwisseling in de songs en je hebt een plaat van wereldformaat. Daar hoef je niemand zijn hoofd voor af te klieven.

Ronald Eikelenboom is o.a. medewerker van Kindamuzik en ook gek op Noorse muziek. Ik heb hem gevraagd een gastbijdrage te schrijven voor mijn site.

posted by olaf at vrijdag, oktober 17, 2003


wdinsdag, oktober 14, 2003


Toyen-Did you bring me on national television to tell me this too? (Racing Junior)
123456


Zoals vorige week afgesproken hierbij de bespreking van de volledige Cd van Toyen met de erg lange titel: Did you bring me on national television to tell me this too? Ik was al erg enthousiast over hun Ep Phone Home en mijn enthousiastme ken nu echt geen grenzen meer.
Alleen is het jammer dat ik dit enthousiastme met zo weinig Nederlanders kan delen. En de grote vraag is dan ook rechtvaardig of dat nu aan mij ligt of aan de andere Nederlanders. Ik denk aan beide wij kijken nooit langer dan onze neus lang is en dan meestal wat de media (radio,bladen) ons hapklaar voorzetten. maar goed Toyen dus! elektronica maar dan heel goed in het gehoor liggende elektronica met lekkere beats en oosterse invloeden. Klinkt dit vaag dat is het ook maar wel heel mooi. Dus als je het wachten op de nieuwe Royksopp beu bent ligt hier de plaat die je moet hebben. vraag ernaar bij je lokale platenboer en zegt het voort!

posted by olaf at dinsdag, oktober 14, 2003


wmaandag, oktober 13, 2003


Kim Hiorthoy-Melke(Smalltown Supersound)
123456

Stop! Dit weekend heb ik een nieuwe sensatie ontdekt en zijn naam is Kim Hiorthoy. Na zijn debuut CD Hei uit 2000 is Melke in Noorwegen vorig jaar uitgekomen. De muziek is uniek elektronisch en het lijkt op de rustige stukken van Aphex Twin of Matmos. In zijn dagelijks leven verdient Kim zijn dagelijks brood met het ontwerpen van hoezen voor bijvoorbeeld de Supersilent reeks we hebben hier dus echt met multitalent te maken. De Cd Melke is in Nederlandhier te bestellen en te beluisteren. En zeg niet dat ik jullie niet gewaarschuwd heb. Toppertje in zijn genre.


posted by olaf at maandag, oktober 13, 2003